Erfarne cyklister har højst sandsynligt været ude for en oplevelse, hvor deres cykeldæk er punkteret under en cykeltur. I sådan et tilfælde ville de fleste nok vælge den nemmeste og mest oplagte løsning: at finde den nærmeste cykelsmed og betale for at få dækket lappet. Men det kan rent faktisk også lade sig gøre, at klare det selv – endda uden at det kræver mange materialer. Det som du har brug for er følgende:

  • En cykelpumpe
  • Et lappesæt
  • Et dækjern
  • En spand vand

For at lappe dækket, så er første skridt at fjerne dækket fra cyklen. For at gøre dette skal du gøre brug af dækjernet, som du fører op under dækkets kant på et vilkårligt punkt. Derefter skal du bruge endnu et dækjern, som du gør det samme med på et andet vilkårligt punkt af dækkets kant, og derefter føre den hele vejen rundt, så hele dækkets yderside løsrives fra cyklens fælge.

Nu har du adgang til dækkets tube. Herefter skal du finde det punkt på tuben, hvor der er hul. Hvis man er heldig, så kan man føle sig frem til det. Men ellers så kan man lægge hele dækket ned i spanden med vand, og se efter hvor der kommer luftbobler fra. Når du har fundet hullet, så skal du markere det – gerne med et stykke kridt eller en tusch. Vær opmærksom på, at der sagtens kan være flere huller, så det er en god ide, at gå hele tuben igennem inden du begynder at lappe.

Nu skal du bruge et cykelbandage/cykelplaster som du finder i lappesættet. Det skal du føre hen over hullet. Det kan være en god ide at bruge sandpapir på hullet inden, da man så er sikker på at der er greb nok til plasteret. Nogle plastrer behøver ikke lim, mens andre gør. Det skal du være opmærksom på inden, da du derfor også skal bruge lim til at sætte plasteret på.

Når du har påsat plasteret, så mangler du bare at samle hele dækket igen og fylde luft i det. Her skal du være opmærksom på, om plasteret rent faktisk har virket ved at mærke efter der hvor det er påsat. Så er der ikke så meget mere tilbage at gøre, og du har nu sparet en masse penge, da du ikke har behøvet at tage din cykel ned til cykelsmeden.

Cykeldæk er lavet af gummimateriale, som egentlig er meget slidstærkt, men som der aligevel nemt kan gå hul på, hvis man kører over noget skarpt. Det slidstærke materiale gør, at det minder meget om hør. Du læse mere om hør og hørduge her: https://villaboheme.dk/kategori/bolig/borddaekning/hoerduge/