VEDLIGEHOLDELSE OG EFTERSPÆNDING AF KÆDE

For at forlænge levetiden på din cykel, og for at sikre, at din kæde ikke pludselig sprænger under en køretur, er det vigtigt at smøre, efterspænde og generelt vedligeholde kæden og dens led.

En rusten cykelkæde får stive led, kan knække og slider unødigt på tandhjulene. Kæden skal derfor smøres jævnligt med en kædeolie eller kædefedt. Kæden skal smøres i og mellem ledene, dog ikke med et tykt lag olie på ydersiden af kæden. Kæden skal være strammet, så den ikke kan bevæges mere end 1-2 centimeter op og ned på midten. Kædens længde kan justeres ved at flytte baghjulet bagud i bagakselholderen og ved større justeringer med en kædeadskiller.

 

EFTERSPÆNDING:

Ved almindelig kørsel opstår der vibrationer, hvorved skruer og bolte kan løsne sig. Derfor bør du regelmæssigt kontrollere din cykel og efterspænde evt. løse dele. Det bør gøres efter 2-3 måneder fra købsdato og derefter fast hver tredje måned.

Opdager du helt eller delvist beskadigede komponenter skal disse udskiftes. Når du efterspænder, er det vigtigt aldrig at overspænde skruer og bolte.