VEDLIGEHOLD AF DÆK OG SLANGER

For at forlænge levetiden på din cykel, er det vigtigt at du jævnligt vedligeholder din cykels dæk, slanger og hjul. Herunder får du en guide til vedligeholdelsen.

VEDLIGEHOLDELSE AF DÆK:

Kontroller jævnligt dækket for sprækker og huller for at undgå punkteringer. Dækkets størrelse og bredde er angivet på dækkets side i både tommer og millimeter. Det er muligt at erstatte en given dækbredde med et dæk med en anden bredde. Dog skal diameteren på dæk og fælge passe sammen.

Størrelsen angivet på dækket angiver også størrelsen på den cykelslange, der skal anvendes. På dækkets side fremgår ydermere et anbefalet dæktryk angivet i PSI eller BAR. Hvis der står to forskellige tryk på dækket, er det højeste tryk beregnet til cykling på jævnt underlag og det laveste tryk til cykling i terræn.

Alle cykelslanger taber luft med tiden, og hvis du cykler, når dæktrykket er for lavt, kan slange, dæk og fælg tage skade. Husk derfor at kontrollere dæktrykket regelmæssigt. Hvis du oplever, at du punkterer ofte eller cyklen føles tung at træde, så kan man med fordel følge disse råd.

VÆRD AT VIDE, NÅR DU PUMPER DÆK:

– Der er mindre gnidningsmodstand på et fuldt pumpet dæk og cyklen vil derfor være lettere at køre og kontrollere
– Et alt for hårdt dæk kan dog opleves som mindre komfortabelt
– Dæk er mere modstandsdygtige overfor punkteringer – BAR/PSI er angivet på siden af dækket. Disse anvisninger for lufttryk bør efterleves nøje
– Det anbefales at en pumpe med trykmåler bruges til pumpning af dæk

Fælgene skal holdes rene og egernes spænding skal kontrolleres jævnligt. Spændingen skal være ens på alle eger, og er der forskel i spændingen, skal cyklen til en cykelmekaniker og justeres. Hvis et eger knækker, eller er for løst, kan hjulet blive deformt og medføre risiko for at flere eger knækker.